Sancta Inquisitio


Materialen: geschilderd papier maché.

Dit is een sterk indrukwekkend beeld. De hand is bekleed met pagina’s uit de Bijbel in het Spaans. Spaans omdat de inquisitie heel actief in Spanje was. De inquisitie heeft de onderdrukking van Joden echt op gang gezet. In feite zie ik de vervolging van Joden tijdens de tweedewereldoorlog ook als een manifestatie van de inquisitie, aangepast aan de moderne cultuur van Duitsland in het vorige eeuw.
De inquisitie heeft de weg geopend naar christelijk extremisme zoals in de VS waar groepen verbonden met extreem rechtse groepen die uit de Ku Klux Klan voortkomen. De Ku Klux Klan, die nog steeds bestaat en actief is, heeft veel zwarte mensen aan het kruis verbrandt.
De inquisitie door het Vaticaan was onder controle van de orde van de Jezuiten. De orde is nog steeds heel belangrijk en heel actief in de politiek.
De vorm van de hand heeft de wijsvinger naar boven. De vorm van de belerende vinger die verbonden is met iemand die wilt de WAARHEID overdragen. “ik weet het beter” vinger van extremisme en dogmatisme.