Rodrigo


Materialen: acryl op doek.

De inspiratie komt door het lezen van het boek “Het seksleven van de pausen – Een schaamteloos overzicht van de roomse bisschoppen van Petrus tot heden” door Nigel Cawthorne.

Het boek vertelt niet alleen over seksuele voorkeuren van pausen, maar ook allerlei verhalen die normaal gesproken niet verteld worden, zoals het verhaal van paus Johanna, de enige vrouwelijke paus, die werd ontdekt toen ze voortijdig, tijdens een processie, moest bevallen. Of het bijzondere verhaal van paus Formosus, die al een tijd dood en begraven, door de na hem komende paus Stefan IV werd opgegraven, gekleed als paus, een proces kreeg en schuldig werd bevonden. Als straf werden drie vingers van de hand gehakt (de vingers van de pauselijke zegen) en zijn lichaam werd in de rivier gegooid.

Een hoofdstuk is gewijd aan paus Alexander VI, Rodrigo Borja, over het verkopen van kardinaalschappen om vervolgens de nieuwe kardinaal te laten vermoorden om opnieuw het kardinaalschap te kunnen verkopen, over zijn nachtelijke orgiën en incest met zijn dochter, de mooie Lucretia. Alexander VI werd vergeleken met de duivel. Dit beeld is geïnspireerd op de vele pausen die ontucht hebben gepleegd en hun macht hebben misbruikt.